dag 26

23 september 2008 - Sapa, Vietnam

Dag 26:

 

Vanavond gaan we met de nachttrein naar Hanoi (ca. 380 km) op het programma. Het programma is aangepast ivm de overstromeingen die een paar weken geleden hebben plaatsgevonden. We vertrekken om 4.30 naar het station waar we eerst nog een diner hebben. Vanaf morgen komen er weer foto’s op de webpagina. Omdat vandaag een rusdag is hebben we weinig gezien alleen de markt zijn we even overgewandeld. Dus die foto’s komen morgen.

 

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Een gezellige en oude stad, die in 2010 haar duizend jarig bestaan zal gaan vieren. Van oorsprong bestond een gedeelte van de stad uit 36 ambachtstraten, die vernoemd waren naar de ambachten die er toentertijd werden uitgevoerd. Uw hotel ligt nabij de voormalige ambachtswijk, het gezelligste deel van de stad.

 Hanoi (Vietnamees: Hà Nội; Chinees: 河内), geschatte bevolking 1.431.270 (2005), is de hoofdstad van Vietnam. De stad Hanoi is onderdeel van de gemeente Hanoi (voor de bestuurlijke indeling zie aldaar). De stad ligt op de rechteroever van de Rode Rivier (Sông Hồng) ongeveer 60 kilometer van de monding van de rivier in de Golf van Tonkin.

De naam Hanoi is gegeven door keizer Minh Mang in 1831. betekent rivier en ni betekent binnen. De letterlijke betekenis van Hanoi is dus binnen de rivier.

Klimaat

De stad heeft een subtropisch klimaat met een vochtige zomer en droge koele winter. Ongeveer 8 maanden per jaar is er neerslag, de andere 4 maanden zijn droog. De gemiddelde neerslag is 1682 mm per jaar.

Geschiedenis

Hanoi werd de hoofdstad van Vietnam in de 7e eeuw. De oude Chinese naam Đông Kinh, werd Tonkin en werd later door de Europeanen gebruikt voor de hele regio. In de 11e eeuw werd de stad Thang Long genoemd. Hanoi werd in 1873 door de Fransen ingenomen en werd de hoofdstad van de Unie van Indochina na 1887.

Hanoi werd in 1940 door de Japanners bezet na de capitulatie van Frankrijk. De stad werd in 1945 bevrijd waarna het de zetel werd van de regering gevormd door de Viet Minh onder Ho Chi Minh. Tussen 1946 en 1954 werden er in het gebied zware gevechten geleverd tussen de Viet Minh en het Franse leger. Op 21 juli 1954 met de tekening van de Akkoorden van Genève werd het de hoofdstad van het onafhankelijke Noord-Vietnam.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Hanoi zwaar gebombardeerd en vooral de infrastructuur zoals bruggen en spoorlijnen leed hier zwaar onder. Na het einde van de Vietnamoorlog werd Hanoi op 2 juli 1976 de officiële hoofdstad van de socialistische republiek Vietnam.

Minh Mang (1791 - 1841) was keizer van Vietnam van 1820 tot 1841. Hij was de opvolger van keizer Gia Long en de 2e keizer van de Nguyen dynastie. In zijn regeerperiode bracht hij wetten uit die de Katholieke missionarissen in de ban deden. Hij deed dit om dezelfde reden dat hij Boeddhisten en Taoisten strafte, ze ondermijnden de goddelijkheid van de keizer. Ten tijde van keizer Minh Mang was de administratie onderverdeeld in 6 ministeries: Binnenlandse zaken, Financiën, Religie, Justitie, Oorlog en Publieke werken. Hem werd ooit eens gevraagd waarom er geen ministerie van Buitenlandse zaken was. Hij antwoorde hierop dat:" De Westerse barbaren zijn zoveel aandacht onwaardig".

In 1825 vaardigde keizer Minh Mang het eerste decreet tegen de christenen uit. Dit ondanks het protest van 1 van keizer Gia Longs oude adviseur de eunuch Le Van Duyet die Minh Mang herinnerde aan de belofte van Gia Long aan Pierre Pigneau de Béhaine. Maar in die jaren vonden er vele opstanden plaats, vooral in het zuiden. De keizer vermoedde dat buitenlandse en lokale Katholieken hierachter zaten. De keizer zag zijn vermoeden bewaarheid in 1733 toen de geadopteerde katholieke zoon van Le Van Duyet]], Le Van Khoi tegen hem in opstand kwam. Hierop verorderde de keizer de arrestatie van alle priesters, Vietnamees en Frans die de religie van Jezus predikten. In de hieropvolgende 7 jaar werden er in totaal 11 buitenlandse missionarissen ter dood gebracht.
Naar moderne maatstaven en zelfs naar de maatstaven van die tijd was de vervolging van de katholieken mild, maar keizer Minh Mang had een verkeerd tijdstip gekozen. In dezelfde jaren was de kerk wederom in opkomst in Frankrijk en ook de Franse marine was op zoek naar nieuwe gebieden om de Franse invloed uit te breiden. De gebeurtenissen in Vietnam brachten de belangen van deze twee machtige groepen in Frankrijk tezamen.

In 1840 veranderde de instelling van keizer Minh Mang ten opzichte van Europa. Hij zag de Engelse interventie in China met vrees aan en besloot dat het beter was een verdrag met Frankrijk te sluiten. Hij zond onaangekondigd 2 hoge ambtenaren naar Frankrijk, die met hun komst voor een sensatie zorgden. Onder zware druk van de kerk en zelfs het Vaticaan weigerde de Franse koning Louis Philippe hen te ontvangen.
Onder Minh Mang viel Vietnam ook Xhieng Khuang binnen. Hij nam de koning van Xhieng Khuang, Chao Suthakasuvannakuman, gevangen en liet hem executeren in de stad Hué in 1832.

 

 

Foto’s