dag 21

20 september 2008 - Sapa, Vietnam

DAG 21

 

De komende dagen gaan we het uiterste noorden van Vietnam bezoeken met het hooggebergte en de etnische minderheids- groeperingen met hun kleurrijke klederdrachten. Het traject dat we vandaag af gaan leggen is van Halong naar Hanoi.

Het schema is helemaal overhoop gehaald omdat op sommige plaatsen geen toegang is Onderweg zult u in het dorp Dong Trieu een stop maken om de keramiekfabriek van het plaatsje te bezoeken. Daarom gaan we vanavond om 21.00 uur met de nachttrein naar  Bac Ha. Het gebied van Yen Bai is een van de theestreken van Noord Vietnam, onderweg ziet u de theeplantages tegen de hellingen, waar de groene thee verbouwd wordt.
Shan Thee

Shan thee is een grootbladige thee van de hogere delen van de provincie Yen Bai. De jonge knoppen en blaadjes van de Shan thee zijn aan de onderzijde behaard. De theestruiken zijn al oud en zijn in bosgebieden aangeplant, vaak geconcentreerd in enkele honderden bij elkaar. De thee wordt geoogst door het jonge blad van de uitlopers van de struiken of eigenlijk kleine afgeknotte bomen, te plukken door erin te klimmen.

De pluksters gaan vroeg op pad en lopen grote afstanden naar de thee struiken en terug naar de thee fabriek. Ze dragen de thee in manden op hun rug, vaak meer dan 25 kg.

Het verse blad wordt naar de thee fabriekjes gebracht die ze op traditionele wijze verwerkt tot groene thee. In de fabriek wordt de thee eerst gelucht, dan kort verhit in trommels die met hout warm gestookt worden. De bedoeling is om de natuurlijke gisten te doden die de bladeren zouden doen fermenteren tot zwarte thee. Voorts worden de bladeren door verdamping slap en zijn ze geschikt om in de rolmachine van vlak tot rolletjes te worden getransformeerd.

Na het rollen wordt het product in de droogtrommels verhit en gedroogd gedurende 40 minuten bij 95-100 graden Celsius.

Bij fabriek moet men denken aan een kleine werkplaats met twee of drie rolmachines en 4-5 droogtrommels. Het verse blad wordt lopende aangevoerd en het gerede product wordt ook weer lopend naar een tijdelijke opslag gebracht in het dal. Als er voldoende product (6000 kg) is komt een zeecontainer de in kartonnen dozen van 20 kg verpakte thee ophalen en vaart de thee naar de havens in Nederland met uiteindelijke bestemming Organic Flavour Company in Veenendaal.

Foto’s